ترکیب واقعیت مجازی و هوش مصنوعی در تشخیص اوتیسم
ترکیب واقعیت مجازی و هوش مصنوعی در تشخیص اوتیسم

محققان فرانسوی توانستند مدلی ترکیبی از هوش مصنوعی و واقعیت مجازی (VR) در تشخیص زودهنگام اوتیسم در کودکان توسعه دهند.
این مدل با دقت 85% توانایی تشخیص زودهنگام اوتیسم را در کودکان دارد. در این روش کودک در عینک واقعیت مجازی یا VR که بر چشم دارد یک سناریو مشخصی را مشاهده می کند ، سپس نرم افزار و سخت افزار عینک واقعیت مجازی داده های زیستی کودک را مانند حرکات چشم، جهت نگاه کردن و فعالیت بدنی را جمع آوری می کند. داده های جمع آوری شده توسط هوش مصنوعی (Ai) و یادگیری ماشین (ML) بررسی می شوند و نهایتا ریسک وجود اختلال اوتیسم یا ASD پیشبینی می شود.
نتایج تحقیق تیم UPV فرانسه در ژورنال علمی Expert Systems with Applications journal چاپ شده است.
در این روش، محیطهای مجازی شبیهسازیشدهای بر روی دیوارهای اتاق یا صفحهنمایش بزرگ نمایش داده میشود که تصویر کودک را در حین انجام وظایف مختلف یکپارچه میکند. دوربینی حرکات کودک را ضبط و تحلیل میکند. این سیستم با استفاده از مدل یادگیری عمیق، بیومارکرهای مرتبط با رفتار، فعالیت حرکتی و جهت نگاه را بررسی کرده و تشخیص ASD را ارائه میدهد. این روش به دلیل استفاده از تجهیزات موجود در بازار و هزینه کمتر، میتواند دسترسی به تشخیص را تسهیل کند.
این تیم تحقیقاتی با همکاری مرکز توسعه شناختی Red Cenit، طی هشت سال گذشته به بهبود این سیستم پرداخته و آن را با مطالعاتی بر روی کودکان مبتلا به اوتیسم اعتبارسنجی کرده است. نتایج نشان میدهد که فعالیت حرکتی میتواند به عنوان بیومارکری مؤثر در تشخیص اوتیسم مورد استفاده قرار گیرد.
در حال حاضر از این روش در تشخیص زودهنگام آلزایمر نیز استفاده می شود که در ایران این خدمت توسط مرکز سلامت ذهن وصال ارائه می شود.