بخش تشخیص و درمان اختلال یادگیری LD

بخش تشخیص و درمان اختلال یادگیری LD

بخش درمان اختلال یادگیری مرکز توانبخشی وصال 


مرحله اول : برای کودکی تشخیص اختلال یادگیری یا همان SLD مطرح می شود که مشکل هوشی نداشته باشد.

مرحله اول در تشخیص اختلال یادگیری = تست هوش 




یعنی الزاما برای تشخیص اختلال یادگیری برای کودک باید کودک هوش نرمال داشته باشد و درصورتی که ضریب هوشی کودک از نرمال پایین تر باشد دیگر تشخیص برای وی اختلال هوشی می باشد و نه اختلال یادگیری .


مرحله دوم : در 40 درصد موارد اختلال یادگیری به همراه مشکل در نقص توجه می باشد 

مرحله دوم در تشخص اختلال یادگیری = بررسی توجه و تمرکز و بررسی احتمال وجود بیش فعالی



مرحله بعدی انجام تست تخصصی بیش فعالی است برای تعیین اینکه مشکل بیش فعالی است یا اختلال یادگیری و یا هر دو مورد بیش فعالی و اختلال یادگیری باید در درمان مورد توجه قرار گیرند.


مرحله سوم : تفسیر نتایج آزمون ها و تعیین پروتکل درمانی 

مرحله سوم = پروتکل درمانی


(نمونه درمان و تست تشخیص بیش فعالی ) در این مرحله عموما یک تست هوش کامپیوتری جهت غربالگری هوش نیز انجام می شود تا احتمال وجود مشکل هوشی نیز بررسی شود.  


در بعضی مواقع انجام یکسری تست های شناختی دیگر که کمک به بررسی بهتر اختلال یادگیری کودک می کند ، بنا به نیاز کودک و در صورت صلاحدید مسئول مرکز انجام می شود.


با توجه به اینکه مشکلات شناختی باید قبل از درمان دقیقا مشخص شوند و نباید بدون برنامه ، درمانی برای کودک انجام شود به جرات می توان گفت که مراحل انجام آزمون ها یکی از مهمترین بخش های درمان اختلال یادگیری در کودکان می باشد که مرکز توانبخشی وصال این مرحله با کمک مجهز بودن به تمامی آزمن های شناختی و با کمک دانش کاملی که در این زمینه دارد انجام می دهد .

بررسی و تفسیر نهایی تست ها انجام شده و ارائه مشاوره به خانواده توسط دکتری تخصصی علوم شناختی جهت شروع برنامه درمانی و مشخص نمودن اهداف درمانی و آشنا نمودن خانواده با مسیر توانبخشی که قرار است آغاز شود انجام می شود .


شروع برنامه درمان اختلال یادگیری در مرکز توانبخشی وصال

با توجه به سطح مشکلات ، سن کودک ، نوع اختلال یادگیری و نتیجه تست ها و آزمون های انجام شده، برنامه درمان جهت بهبود اختلال یادگیری کودک برنامه ریزی می شود

که می تواند تلفیقی از برنامه های توانبخشی شناختی ، استفاده از نرم افزارهای شناختی ، تمرین های قلم و کاغذی در زمینه بهبود شناخت ، انجام تمرینات درکی و حرکتی | PM ، تمرینات یکپارچگی حسی | SI ، استفاده از نوروفیدبک | neurofeedback ، استفاده از تمرینات اتاق تاریک و یا آموزش های ذهنی لازم جهت درک بهتر مفاهیم درک نشده و هر حیطه ای که کودک نیاز  به برنامه توانبخشی داشته باشد.


نکته قابل توجه در درمان اختلال یادگیری | SLD همانطور که گفته شد این است که کودک مشکل هوشی ندارد، پس چه مشکلی دارد ؟

چرا باید برای کودکی که اختلال یادگیری | SLD دارد برنامه حرکتی یا تمرینات اتاق تاریک و یا از نرم افزار های شناختی استفاده نمود ؟

پاسخ این سئوال ها بسیار شفاف است . 

دلیل اصلی اختلال یادگیری عدم دریافت اطلاعات به صورت صحیح است . به طور مثال در اختلال یادگیری خاص با اسپسیفایر خواندن | SLD یکی از مشکلات احتمالی عدم حرکت صحیح چشم و ضعف در تعقیب بینایی | eye tracking می باشد و به طور مثال همین امر باعث شده کودک نتواند یک خط را به راحتی با چشم دنبال نماید و در خواندن متن به مشکل بخورد، در این حال منطقا اولویت درمان اختلال یادگیری بر انجام تمرین های دیداری می باشد ، که تمرینات اتاق تاریک و یا استفاده از تمرین های شناختی که تاکید بر تصحیح عملکرد بینایی دارند می تواند موثر ترین درمان برای این نوع از اختلال یادگیری باشد .


نکته آخر در درمان اختلال یادگیری باید بیان نمود این است که آموزش صرفا به کودکی که اختلال یادگیری دارد کمک نمی کند، چه که کودکی که دچار اختلال یادگیری می باشد در توانایی های ذهنی مشکلی ندارد ، بلکه در استفاده از توانایی هایی که دارد دچار مشکل است . خیلی وقت ها خانواده ها فکر می کنند هرچه کودک را بیشتر مجبور کنند که درس بخواند ، مشکل اختلال یادگیری کودک نیز حل می شود، در صورتی که تنها اتفاقی که می افتد این است که کودک را از درس خواندن بیشتر دلزده می نمایید .

پس باید در درمان اختلال یادگیری کاملا تخصصی و علمی پیش رفت تا بتوان در سریع ترین زمان ممکن بیشترین کمک را به کودک کنیم.


نکته آخر 

اصطلاح اختلال یادگیری ( Learning Disability ) که به اختصار به آن LD هم گفته می شد، اصطلاحی بود که در دستور العمل روانپزشکی آمریکا نگارش چهارم ( DSM-IV ) به کار برده شده بود ولی نگارش جدید این دستور العمل ( DSM - 5 ) این اصطلاح به اختلال یادگیری خاص ( Specific Learning Disability ) که به اختصار به آن SLD گفته می شود تغییر نام داده است .


شما می توانید جهت دریافت دفترچه اختلال یادگیری - بیش فعالی - اختلال یکپارچگی حسی و موارد مورد همپوشانی با مرکز توانبخشی وصال تماس بگیرید و یا مراجعه فرمایید.


توصیه می نمایم جهت درک بهتر مطالب مطرح شده در بخش درمان اختلال یادگیری در مرکز توانبخشی وصال با مفهوم اختلال یادگیری بیشتر آشنا شوید .

اختلال یادگیری چیست ؟

جهت مشاهده  کلیک نمایید


نویسنده : دکتر سروش لهراسبی 


مطالب مرتبط :

√  اختلال یادگیری چیست ؟ ( کلیک نمایید )

√ بخش آزمون های هوشی مرکز توانبخشی وصال ( کلیک نمایید 

√ راهنمای تشخیص اختلال یادگیری در کودکان ( کلیک نمایید )

√ بخش درمان یکپارچگی حسی مرکز توانبخشی وصال ( کلیک نمایید )

 بخش اتاق تاریک مرکز توانبخشی وصال ( کلیک نمایید )

بازگشت