درمان مشکلات حسی و اختلال در یکپارچگی حسی چگونه است ؟
درمان مشکلات حسی و اختلال در یکپارچگی حسی چگونه است ؟
مشکلات حسی را چگونه درمان می کنند ؟
همانگونه که در بخش اختلال حسی مطرح شد ( مشاهده مطلب مرتبط) مشکل حسی باعث درک اشتباه کودک از محیط می شود که این درک اشتباه به دنبال خود رفتار اشتباه نیز به دنبال دارد .
حال برای درمان مشکل حسی چه باید انجام دهیم ؟
درمان مشکل حسی به نوع مشکل کودک بستگی دارد ( همانطور که گفته شد منظور از کودک 0 الی 14 ساله است ) که ما عموماً با تکمیل فرم نمایه حسی 2 در ابتدا متوجه می شویم ( کلیک نمایید )
سپس برنامه درمانی را می توان هم در کلینیک و هم در منزل با توجه به نتایج بررسی حسی و حیطه مشکل ارائه نمود .
- برنامه درمان در منزل به صورت مشاوره های حسی خواهد بود که خانواده باید برای کودک به طور مدام انجام دهد. شما می توانید بعد از تکمیل فرم نمایه حسی ( مشاهده ) از خدمات مشاوره از راه دور یا Tele-Rehab مرکز توانبخشی وصال استفاده نمایید . ( تماس با ما ) ( بخش توانبخشی از راه دور )
- برنامه درمان در کلینیک استفاده از توانبخشی حسی ، کاردرمانی ، اتاق چند حسی یا Snoezelen Room ، تمرینات بهبود مهارت حرکت ، تمرینات درکی - حرکتی یا Perceptual Motor، استفاده از واقعیت مجازی یا VR ، استفاده از تکنیک هایی مانند تحریک الکتریکی جمجمه و یا نوروفیدبک می باشد .
البته اصلی ترین و بهترین روش درمانی تلفیق یکسری از روش های درمانی با توجه به ارزیابی های انجام شده برای کودک می باشد .
نکته مهم
درمان حسی و توانبخشی حسی نباید صرفاً به صورت غیر فعال مانند کشیدن طولانی مدت برس بر روی بدن باشد استفاده از این روش بعد از مدتی می تواند بی تاثیر یا حتی تاثیر عکس داشته باشد. روش درمان حسی باید به صورت فعال، با مشارکت و احساس علاقه کودک باشد، به همین دلیل تلاش می شود از تجهیزات جذاب و محرک برای کودکان با مشکل حسی استفاده شود.
ایجاد انگیزه در کودک برای بازی های حسی و استفاده از تحریکات حسی اصلی ترین رکن توانبخشی حسی می باشد و کودک نباید در روند توانبخشی حسی یا SI احساس ناراحتی زیاد و گریه کند .
توضیح مختصر هر روش درمانی مشکلات حسی
- درمان یکپارچگی حسی یا S.I : در روش درمانی یکپارچگی حسی با توجه به نمایه حسی ( نمایه حسی چیست ؟ ) و با توجه به اختلال حسی که تشخیص داده شده است ( اختلال حسی چیست ؟ ) برنامه درمانی برای کودک و یا بزرگسال مشخص می شود ، درمان ها برای بزرگسال و کودکان تا حدی تفاوت دارد، در بزرگسالان بیشتر استفاده از اتاق های چند حسی و ماساژ می باشد ولی در کودکان تمرینات درکی - حرکتی ( Perceptual Motor ) ، و تحرکات غیر فعال نیز به برنامه درمانی اضافه می شود . بیشتر تاکید این برنامه درمانی بر تحریکات حسی یا همان فاز Sensory Modulation Disorder به اختصار SMD گفته می شود.
- نوروفیدبک ( نوروفیدبک چیست ؟ ) : این نوع درمان جزو درمان های بالا به پایین می باشد، یعنی تاکید درمان بر اصلاح عملکرد سلول های مغزی می باشد ، در سطح جمجمه انسان موجی با طول موج 12 الی 15 هرتز که به موج SMR معروف است ( Sensory Motor ) . این موج از زیر گروه امواج بتا می باشد ( امواج مغزی چیست ؟ ) و مقالات متعددی وجود دارد که تقویت این طول موج در نقاط مختلف مغزی که دچار کاهش این موج شده اند و یا حتی تقویت این طول موج در یکسری نقاط که ما افت هم نداریم منجر به بهبود عملکرد حسی در افراد می شود .
استفاده از نوروفیدبک در درمان مشکلات حسی بیشتر در افراد بیش فعال، بزرگسالان و تا حدی نیز کودکان اختلال یادگیری توصیه می شود که به عنوان درمان مکمل می تواند تاثیر خوبی داشته باشد . البته بدیهی است شروع این روش درمان علاوه بر بررسی حسی ( مشاهده ) نیاز به نقشه مغزی جهت تعیین دقیق وضیت امواج مغزی دارد ( نقشه مغزی چیست ؟ )
اتاق چند حسی یا Snoezelen Room : اتاق چند حسی یک اتاق با امکان کنترل کامل صدا، دما، بو، نور و تمام موارد مربوط به حس های سطحی و عمقی است ( جهت مشاهده اتاق چند حسی کلیک نمایید )
کاردرمانی : S.I یا یکپارچگی حسی خدمتی است که توسط بخش کاردرمانی ارائه می شود و بیشتر بر انجام تمرین های درکی - حرکتی که به PM یا همان Perceptual Motor می باشد تاکید دارد.
با توجه به توضیحی که درمورد اختلال یکپارچگی حسی ( مشاهده مطلب ) دادیم این تمرینات در درمان اختلالات حرکتی یا همان SBMD یا Sensory Based Motor Disorder تاکید بیشتری دارد .
توانبخشی شناختی ( CRT و CCT ) : اینکه توانبخشی شناختی چیست را می توانید ( از اینجا ) مطالعه نمایید . این روش درمانی بیشتر بر مشکل به وجود آمده در بخش Sensory Discrimination تاکید دارد و البته می تواند تلفیقی از نوروفیدبک هم در این زمینه به کار برد . این روش درمانی برای افرادی که بیش فعال هستند ( مشاهده ) و یا اختلال یادگیری دارند و مشکل حسی ( مشاهده ) نیز دارند بیشتر توصیه می شود .
تحریک الکتریکی جمجمه ( tDCS ) : این نوع درمان نیز که باز جزو درمان های علوم اعصاب شناختی می باشد و نوعی تحریک سطحی جمجمه برای فعال کردن یکسری نقاد در مغز می باشد که در این مورد نیز بهتر است قبل از شروع درمان نقشه مغزی یا همان Brain Mapping جهت تصمیم گیری برای بهترین نقطه برای تحریک استفاده نمود ( تحریک الکتریکی جمجمه چیست ؟ )
ارتباط با ما